Mammoetproces in Berlijn legt de lange arm van Hamas in Duitsland bloot

Gepubliceerd op 22 april 2025 om 23:08

Lang waren de veiligheidsautoriteiten ervan overtuigd dat Hamas in Duitsland en Europa geen terreuraanslagen plande. Daarvan zijn ze nu teruggekomen, bericht de Neue Zürcher Zeitung (NZZ) in een uitvoerige bijdrage van Anna Schiller over de lange arm van de Palestijnse islamistische terreurorganisatie. Experts nemen thans een sluipende radicalisering waar in de anti-Israëlische scène, formuleert NZZ  wel erg behoedzaam. Zie de volop circulerende video’s over haatzaaiers in Berlijn.

De Zwitserse kwaliteitskrant schrijft daarentegen onomwonden dat “veel erop duidt dat de lange arm van de islamistische Hamas intussen tot op Europa reikt” en dat “de terreurorganisatie zelfs wel aanslagen in Duitsland gepland had”.

NZZ baseert deze indicatie op een groot proces dat momenteel in Berlijn loopt tegen vier vermoedelijke leden van Hamas. Hun aanslagplannen zouden zich al in een vergevorderd stadium hebben bevonden. Meer dan vijftig getuigen en specialisten zijn voor het proces opgeroepen. De rechtsgang zal waarschijnlijk tot eind dit jaar duren. Inmiddels zijn reeds details boven water gekomen die ook de onderzoekers verrasten, informeert NZZ.

De vier gedaagden leidden zo op het eerste gezicht een normaal leven in Europa. De in Libanon geboren Ibrahim El-R. runde tot zijn arrestatie een restaurant in het Berlijnse stadsdeel Kreuzberg. De Egyptische staatsburger Mohammed B. werkte in de Duitse hoofdstad als taxichauffeur. Ook de derde verdachte, Abdelhamid A., eveneens uit Libanon afkomstig, woonde in Berlijn. Alleen de vierde verdachte, Nazih R., had zijn domicilie in Rotterdam en is Nederlands staatsburger.

Het onderzoek naar handel en wandel van de vier verdachten heeft inmiddels uitgewezen dat zij in nauw contact stonden met de militaire arm van Hamas, de Qassam-brigades. Veel duidt erop dat de vier als ‘slapende cellen” zich hebben voorbereid op mogelijke gewelddaden in Europa. Volgens de aanklacht legde Ibrahim El-R. in Bulgarije een wapendepot met munitie en schietwapens aan in het voorjaar van 2019. Korte tijd later ruimde hij een andere wapenopslagplaats in Denemarken en nam daaruit een pistool mee naar Duitsland.

Opmerkelijk actief toonden zich de vier verdachten plotseling voor de overval van Hamas op Israël. Op zoek naar wapens doorkruisten zij Europa. Zo pendelden ze tussen juni en december 2023 telkens weer tussen Berlijn en Polen. De hoogste Duitse justitiële autoriteit is er zeker van dat de vier op Pools grondgebied eveneens zochten naar een reeds aangelegde wapenopslagplaats. Tot op heden werden de wapens overigens niet gevonden, dat wil zeggen niet door de autoriteiten, tekent NZZ aan.

Vooralsnog levert de lopende procesgang aanwijzingen op wat de vier mannen in hun schild voerden met het wapentuig. Gegevens op een in beslag genomen USB-stick leiden naar een aantal mogelijke aanvalsdoelen in Duitsland. NZZ noemt drie opties: de Israëlische ambassade in Berlijn, de Amerikaanse militaire vliegbasis Ramstein en een enorm park in Berlijn, het Tempelhofer Feld, dat wekelijks wel rond 157.000 bezoekers trekt (cijfer van telling in zomer 2023).

Terrorisme-expert Hans-Jacob Schindler beschouwt deze nieuwe bevindingen als een waarschuwingssignaal. Voor hem duiden ze op een nieuwe strategie van Hamas. Veelzeggend vindt Schindler de drie locaties die de vier verdachten verkenden. Speelden zij wellicht met de gedachte om een “massale aanslag” te plegen op het Tempelhofer Feld?

De koortsachtige activiteit van de vier Hamas-cellen kwam eind vorig jaar bepaald niet uit de lucht vallen. De terreurorganisatie stond in de Gazastrook zwaar onder Israëlische militaire druk na de pogrom van 7 oktober 2023. De regionale veenbrand met behulp van Hezbollah en de Houthi’s bleef uit. Daarom was Hamas er alles aan gelegen de druk op de westerse staten te verhogen, luidt Schindlers analyse.

 Als ’s werelds tweede wapenleverancier oogt Duitsland als een logisch doelwit. “In het denken van de terreurorganisatie zouden bijvoorbeeld aanslagen een route kunnen zijn om Duitslands solidariteit met Israël te breken”, vat NZZ de gedachtegang van de terrorismedeskundige samen.

In dat plan zou ook de Palestijnse diaspora een rol kunnen spelen. Per slot van rekening roept Hamas haar aanhangers intussen heel openlijk tot gewelddaden op. Tussen haakjes: daarover zijn de westerse media vaak opvallend zwijgzaam. Toen president Trump opperde de Palestijnse bevolking uit de Gazastrook naar Arabische buurlanden te evacueren, reageerde een woordvoerder van Hamas met een directe oproep tot geweldpleging: “Houd geen springstof, geen munitie, geen mes en geen steen achter.” De terreurorganisatie nodigt haar ondersteuners in Europa gewoonweg uit tot radicalisering, constateert NZZ-redactrice Anna Schiller.

Ze onderstreept tegelijk dat in Duitsland Hamas zich al sinds jaren kan verlaten op haar sympathisanten. In geen andere Duitse stad komt dat zo openlijk aan het licht dan in Berlijn. “Toen de Israëli’s op 7 oktober nog hun doden borgen, heerste op de straten van Neukölln reeds een uitgelaten stemming en gingen borden met baklava rond.”

Die solidarisering met Hamas duurt tot op vandaag voort. Anti-Israëlische demonstraties trekken nog altijd elke week veel mensen aan. Daar klinken leuzen als: “Deutschland financiert, Israel massakriert” (Duitsland financiert, Israël moordt) of “Kindermörder Israel” (Kindermoordenaar Israël). De terreurdaden van Hamas heten “vrijheidsstrijd” en demonstranten brullen “Intifada Revolution” ofwel zien uit naar bloedig geweld tegen Joden.

Tot hun grote woede legt journalist Iman Sefati hun abject gekrijs in video’s nauwkeurig vast. Enigen van hen sympathiseren heel openlijk via de sociale media openlijk met Hamas, plaatsen de beruchte rode driehoek, symbool van de terreurorganisatie.

Een tegendemonstrante van het eerste uur is de liberale politica Karoline Preisler. Week na week weet zij niet van wijken. Met een boeket bloemen en een bord met de tekst “Rape is not resistance” (Verkrachting is geen verzet) houdt ze Jodenhaters de woorden voor van “Believe Israeli women” (Geloof Israëlische vrouwen, contra de ontkenning van de verkrachtingen door Hamas en andere Gazanen, red.) of “Until the last hostage” (Tot de laatste gijzelaar).

 Ook ervaringsdeskundige Preisler spreekt inmiddels van een radicalisering van de demonstratiescène, sterker nog, er woedt haars inziens een “stadsoorlog tegen de politie”. Wie het op deze demonstraties voor Israël wenst op te nemen, begeeft zich in levensgevaar.

Natuurlijk is deze radicalisering de autoriteiten niet ontgaan. NZZ-journaliste vroeg bij Justitie in Berlijn na naar welke strafbare overtredingen inmiddels onderzoek wordt gedaan. Ze kreeg een ware waslijst aan delicten terug.

Terwijl demonstranten er geen geheim van maken de Duitse staat (“onrechtsstaat”) en politie (“zionisten”) af te wijzen, vormt zich een hoog explosief brouwsel in de samenleving. “Er is nog slechts een vonk nodig voor een ontploffing”, stelt de NZZ.

Bron: bijdrage in de Neue Zürcher Zeitung (NZZ) van Anna Schiller onder de kop “Waffenverstecke und Angriffe auf Gegner: Der lange Arm der Hamas reicht bis nach Deutschland” (21 april, 2025).

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.