
Een al heel vroeg afgebroken bijeenkomst over de banden met Israëlische universiteiten. Het verstoren van een lezing van een gastspreekster en haar ook nog eens belemmeren bij vertrek. Het College van Bestuur van de Radboud Universiteit mag het zich allemaal aanrekenen. Echter, dat doet het, schandelijk genoeg, allerminst. Intolerante raddraaiers uit het virulent anti-Israëlische kamp krijgen slechts “een kritisch gesprek”. Student bestuurskunde Berdian Evink, die deze gang van zaken zeer betreurt, praat ons bij.
Een vliegtuigje in het Nijmeegse luchtruim met een adhesiebetuiging aan Israël bracht pro-Palestijnse activisten aan de Radboud Universiteit in rep en roer.
Je was daar ooggetuige van. Wat gebeurde er precies op de grond?
Berdian Evink: Dat klopt. Voorafgaand aan de bijeenkomst over het recent uitgebrachte advies over samenwerkingen met Israëlische universiteiten vloog een vliegtuig met een banner een aantal rondjes over de campus. Het was precies op het moment dat de colleges waren afgelopen, dus er waren veel mensen buiten. Ik was zelf ook buiten, en zag dat het vliegtuig, en met name natuurlijk de banner (voor vrede, voor Israël) erg opviel bij studenten. Er werden foto’s en video’s gemaakt, er werd gewezen, soms gelachen. Niet iedereen kon deze actie echter waarderen. Ik zag een paar mensen boos naar het vliegtuig schreeuwen en verontwaardigd met elkaar praten. Later hoorde ik van een medestudent dat tegen haar was gezegd: ‘good use of funding than killing babies’. Toen ik later in de rij stond voor de bijeenkomst ging het gesprek tussen pro-Palestina (anti-Israël) demonstranten nog over deze actie.
Nadien was je aanwezig op een bijeenkomst over de banden van de Radboud Universiteit met Israëlische academische instellingen.
Waar ging die bijeenkomst eigenlijk over?
Berdian Evink: Op 1 april heeft de Adviescommissie internationale samenwerkingsverbanden een advies uitgebracht over samenwerkingen van de Radboud Universiteit met de Israëlische universiteiten Hebrew University en Tel Aviv University. Deze commissie adviseert om de institutionele banden te verbreken. Het College van Bestuur (CvB) heeft deze bijeenkomst georganiseerd om met studenten en medewerkers in gesprek te gaan over dit advies.
Was jij of waren medestudenten, die pal staan voor de academische vrijheid en veiligheid van Joodse/Israëlische studenten op de Radboud Universiteit, van plan te spreken op deze bijeenkomst?
Berdian Evink: Met een aantal studenten en medewerkers zijn we naar deze bijeenkomst gegaan, wetende dat de zaal gevuld zou zijn met anti-Israël demonstranten. We wilden echter wel laten zien dat er ook andere geluiden zijn op de campus. Als er gelegenheid zou zijn geweest om te spreken hadden we dat gedaan.
Al heel snel werd de bijeenkomst afgeblazen.
Waarom?
Berdian Evink: De bijeenkomst heeft inderdaad niet langer dan een half uur geduurd. Bij de opening van de bijeenkomst is duidelijk vermeld dat er geen spandoeken en vergelijkbare zaken mochten worden gebruikt, om te voorkomen dat mensen zich niet zouden durven uitspreken. Helaas gebeurde dit een aantal keren wel, en wees de moderator van de bijeenkomst erop dat dit niet mocht. Deze mensen deden hun bordjes vervolgens wel weg. Niet veel later stonden er twee mensen op met een groot spandoek, die niet van plan waren om dat weg te halen. Vervolgens ontstond er wat commotie in de zaal, en over en weer tussen de moderator en het CvB en de zaal. Daarna werd de bijeenkomst gestopt.
Overigens verliep de bijeenkomst al vanaf het begin rommelig. Zo’n negentig procent van de zaal was voor het verbreken van de banden. Wanneer een van hen iets zei ging de rest van de kameraden uitbundig klappen en gillen. Er was geen ruimte voor een ander geluid. Men was ook erg boos dat er geen borden en spandoeken in de zaal mochten zijn. Dat het zo zou verlopen hadden we van tevoren allemaal kunnen voorspellen, net zoals het CvB dit had kunnen weten.
Welke toekomstplannen heeft jullie groep van Joodse/Israëlische en niet-Joodse studenten?
Berdian Evink: Allereerst blijven we ons inzetten voor de veiligheid van studenten op de campus, dat staat voorop. Daarnaast zullen we blijvend aandacht vragen voor het behouden van de academische vrijheid. Het uitgebrachte advies heeft daar veel te weinig aandacht voor. We beraden ons op momenteel over de manieren waarop we onze vervolgstappen het beste kunnen vormgeven.
Heeft de Nationaal Coördinator voor de Bestrijding van Antisemitisme (NCAB), de heer Verdoner, al contact gelegd met jullie? Een tijdje geleden circuleerde er immers een foto van hem met mevrouw Van Huffelen, de voorzitter van het CvB van de Radboud Universiteit.
Berdian Evink: Tijdens een gesprek met het CvB is aan ons toegezegd dat de NCAB de campus zou bezoeken. Er zou dan ook een gesprek met ons worden ingepland. Begin maart heeft Alexandra van Huffelen inderdaad een gesprek gehad, waarover wij op zeer korte termijn werden ingelicht door de NCAB. Hierdoor konden we niet bij dit gesprek zijn. Na de lezing van Rawan van eind maart circuleerde inderdaad deze foto. Wij hebben nog geen concrete datum hiervoor gepland met de NCAB.
We spraken elkaar voor een interview in februari 2025.
Heeft het CvB de situatie voor Joodse/Israëlische studenten sindsdien door concrete maatregelen verbeterd?
Berdian Evink: Het CvB heeft geen concrete maatregelen genomen om de situatie te verbeteren. Sterker nog, toen in maart een lezing door Rawan Osman moedwillig werd verstoord en toen zij werd belemmerd om de campus te verlaten, duurde het twee weken voordat het CvB met een statement naar buiten kwam. Het wist toen te vermelden dat er geen strafbare feiten waren geconstateerd. De studenten die de lezing verstoorden, en daarmee het academisch debat onmogelijk maakten, krijgen slechts een kritisch gesprek. Of dit al heeft plaatsgevonden, en hoe dit is verlopen, daarover is geen duidelijkheid. Het is jammer om te zien dat het er geen serieuze maatregelen worden getroffen.
Wat neem jij waar en hoor je van Joodse/Israëlische studenten? Soms ook geluiden, zoals op andere universiteiten, van Israëlische studenten die teruggaan naar eigen land omdat ze de antisemitische atmosfeer niet meer kunnen harden?
Berdian Evink: Studenten voelen zich onveilig op de campus. Vrijuit de eigen mening uiten doen velen niet. Ik hoor wel van studenten dat ze twijfelen over de vraag of ze nog wel in Nederland moeten blijven om te studeren. Dat is natuurlijk absurd, maar wel een direct gevolg van het vijandige klimaat op de universiteit.
Reactie plaatsen
Reacties