
Gesprekken met Joodse/Israëlische studenten gaan universitaire besturen in Nederland niet uit de weg. Punt is evenwel sorteren die ook daadwerkelijk effect. Ofwel genieten ook de betrokken studenten van een veilige, vrije academische omgeving? De redactie vroeg het na bij een Israëlische student aan de Technische Universiteit Eindhoven. Op zijn verzoek duiden we hem alleen als “student” aan.
Waarom koos je ervoor in Nederland te gaan studeren?
Student: Ik besloot in Nederland te studeren vanwege het hoge onderwijsniveau en de internationale omgeving.
We begrijpen dat je nu, na een paar jaar studie, serieus overweegt te vertrekken uit Nederland. Om welke redenen?
Student: Ik vraag mezelf af of ik hier een toekomst op kan bouwen. Dat komt door het groeiende antisemitisme en de haat tegen Israël.
Wat merk je van een anti-Israël of antisemitische atmosfeer op de TU Eindhoven?
Student: Ik zie dat meer studenten een keffieh sjaal dragen of stickers met Palestijnse vlaggen of boycotoproepen tegen Israël op hun rugzakken of laptops hebben.
Sprak je daarover met de leiding van de TU Eindhoven en zo ja, met welk resultaat?
Student: Mijn Israëlische/Joodse medestudenten en ik voerden verschillende keren overleg met het bestuur van de universiteit. De hoofdreden voor die vergaderingen was dat wij er zeker van konden zijn dat de universiteit voor een veilige omgeving zorgt voor de Israëlisch/Joodse gemeenschap, speciaal na de pro-Palestijnse protesten. Het bestuur verbood weliswaar gezichtsmaskers op de campus, maar veel maatregelen trof het voor de rest niet. Kortom, van een veilige studieplek is voor ons nog altijd geen sprake.
Ondervind je steun bij Joodse en niet-Joodse studenten/docenten, vooral na het bloedbad van Hamas van 7 oktober 2023?
Student: Ik kreeg geen enkele hulp van ook maar iemand van de academische staf. De universiteit biedt echter wel gratis psychologisch advies aan alle studenten. Indien gewenst, werd ik daarnaar doorverwezen.
Welke invloed had de oorlog in Gaza en in het bijzonder de tragedie en het trauma van de gegijzelden in Gaza op je leven, op je studie?
Student: Sinds de oorlog begon, is mijn leven drastisch veranderd. Ik voel me niet langer veilig, comfortabel om tegen mensen die ik niet ken te zeggen dat Israëli ben. Vanzelfsprekend gaan mijn gedachten uit naar mijn familie en vrienden die thuis door een oorlog gaan. Dat maakt me meer ongerust.
Hoe kijk je aan tegen de toekomst van de staat Israël en jouw plaats daarin?
Student: Ik ben er niet zeker van hoe de toekomst van Israël eruit zal zien. Ik voel dat het erg populair wordt om Israël te haten, ongeacht waar het land al doorheen is gegaan. Ik vind het erg belangrijk een bijdrage te leveren aan Israël en te pogen de mensen een ander perspectief te geven op de situatie.
De naam van de Israëlische student is bekend bij de redactie.
Reactie plaatsen
Reacties