Het bestaan van Israël als krachtbron voor Joden in de diaspora

Gepubliceerd op 20 januari 2025 om 22:55

Of hij ook kracht put uit het bestaan van Israël? “Absoluut!”, antwoordt Jonah Platt, veelzijdig Amerikaans kunstenaar en bedenker/maker van de populaire podcast “Being Jewish” (Joods zijn), resoluut op de vraag van Sophie Albers Ben Chamo van de Jüdische Allgemeine.

“Dat is een vast bestanddeel van onze Joodse ervaring”, gaat de telg uit Hollywoods elite, vol vuur verder. “Het feit dat Israël bestaat, maakt al het andere mogelijk. Toen Israël op de Iraanse raketaanval reageerde, dacht ik: zo ziet “Nooit weer!” eruit. Wij stoppen onze vijanden uit eigen kracht. We wachten niet op anderen. We passen op onszelf.”

Platt verbleef vorig jaar oktober in Israël. “Nooit heb ik mij meer thuis gevoeld als bij dit bezoek. Dat is beslist iets positiefs na 7 oktober, dat de Israëlische Joden begrijpen hoe wij met elkaar verbonden zijn. Ik geloof dat de Israëlische Joden ons als diaspora-Joden altijd hebben afgedaan als degenen voor wie het niet belangrijk genoeg was om naar Israël te komen. Nu merken ze dat wij meestrijden. Zij voeren de echte oorlog, de fysieke verdediging, en wij strijden wereldwijd op het psychologische, visuele vlak.”

Met zo’n diepe genegenheid jegens de Joodse staat, dan speelt alijah, emigratie naar Israël, wellicht door zijn hoofd, wil de Jüdische weten. “Daarvoor houd ik te veel van mijn vrienden en familie”, luidt het eerlijke antwoord van Platt. “Ik woon op vijftien minuten van mijn ouders. Ik zou echt niet 6000 mijl van hen vandaan kunnen leven.”

De Amerikaans-Joodse toneelspeler, zanger, draaiboekauteur en influencer komt er in het gesprek met het Duits-Joodse weekblad rond voor uit: het is fantastisch om Joods te zijn! Op verzoek noemt hij drie redenen voor deze persoonlijke geestdrift: de ongelooflijke gemeenschap en warmte, de familietradities waarvan hij zo houdt en de Joodse worsteling met ideeën, vooral andere opvattingen dan de eigene.

Al voor die inktzwarte datum van de terreuraanval van Hamas (7 oktober 2023) vatte Jonah Platt het plan op van een podcast. “Het zou wat lichters moeten worden. Ik wilde altijd “Joden weer cool maken”, normaliseren. Joden over Joodse zaken laten praten.”

Het kwam ervan na die 7e oktober. “Dat was olie op het vuur van mijn engagement en mijn passie.” Het steunen van de Joodse gemeenschap bepaalt sindsdien zijn leven. Telkens weer aantonen hoe groot de verscheidenheid is binnen het Joods zijn.

“Elke Jood moet zijn identiteit helemaal kunnen uitleven, ongeacht wat anderen daarvan denken”: dat is de elementaire boodschap die Platt zijn luisteraars via de podcast wenst mee te geven. En met succes, vertelt hij. “De podcast heeft velen geholpen. Het leverde bijzonder veel reacties op. Wij zullen de anti-Joodse bigotterie nooit de baas kunnen, wanneer wij als Joden ons Joods zijn niet zelf voor ons opeisen. De anderen zullen het ons niet geven, wij moeten het voor ons nemen. Echter, het allereerste wat ik graag zou willen, is dat de mensen zich in hun Joods zijn goed voelen en dat ze van alles kunnen houden wat ik koester aan het Joods zijn. Dat geldt voor allen!”

Jonah Platt maakt zich intussen geen illusies: “De Jodenhaat zal er altijd zijn.” Dat vraagt zijns inziens, zeker met het oog op de zwarte nacht van het Joodse verleden, Joodse eensgezindheid én weerbaarheid!

Bron: “So sieht “Nie wieder!” aus”, interview met de Amerikaans-Joodse veelzijdige kunstenaar Jonah Platt in de Jüdische Allgemeine (Sophie Albers Ben Chamo) van 20 januari 2025.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.