Juniorenvoetbal heeft absoluut zijn bekoring. Binnen en buiten de witte lijnen. De spelvreugde is evenwel van korte duur als pure Jodenhaat zich manifesteert op de grasmat. Het B-elftal van het Berlijnse TuS Makkabi kan erover meepraten.
Op dezelfde donderdag 7 november dat Ajax in Amsterdam de strijd aanbond tegen Makkabi Tel Aviv troffen de junioren van de gelijknamige vereniging het team van Schwarz-Weiss Neukölln in een uitwedstrijd.
Tijdens de wedstrijd klinken voortdurend beledigingen aan het adres van de Makkabi-jongeren. De scheidsrechter grijpt niet in. Na de verloren match krijgen de verliezers “Scheiss Juden” en “Free Palestine” naar het hoofd geslingerd. Erger nog, bij het verlaten van de kleedkamer om huiswaarts te keren, rennen tien tot vijftien Arabische jongeren met messen en knuppels op hen af. De Makkabi-spelers weten nipt te ontsnappen.
Dankzij de vader van een aanwezige Makkabi-supporter en toekomstige speler, de Berlijnse legerrabbijn Shlomo Afanasev, komt het ernstige incident in de publiciteit. Inmiddels is een officieel onderzoek ingesteld ofwel “der Staatsschutz ermittelt”.
De betrokken club Schwarz-Weiss Neukölln geeft in een reactie aan leden die zich antisemitisch uiten meteen te royeren. Lovenswaardig, vindt de president van Makkabi Deutschland, Alon Meyer, maar je lost er het probleem niet mee op. Gestrafte spelers melden zich gewoon aan bij een andere vereniging.
In eerste instantie wenst Meyer de verantwoordelijken via vorming tot een gedragswijziging te brengen. Levert ook dat geen succes op, dan passen bij antisemitische incidenten slechts harde sancties, complete uitsluiting van spelers en toeschouwers.
Intussen spelen de B-junioren van TuS Makkabi onder politietoezicht. Bij president Alon Meyer roept dat gemengde gevoelens op: de jongens willen gewoon kunnen voetballen, maar hun ouders maken zich zorgen. “Voortdurende politiebescherming mag ons doel niet zijn. Maar als de risicosituatie zo verder wordt ingeschat, zal er deze politiebewaking zijn. Dat zijn wij onze spelers schuldig.”
Voor de chef-redacteur van de Jüdische Allgemeine, Philipp Peyman Engel, komt de antisemitische ontsporing van het juniorenduel allerminst als een verrassing over. Uit eigen ervaring kent hij de voetbalwereld. In Neukölln hoorde hij van toeschouwers: “We steken jullie neer, jullie ‘scheiss Juden’. Begin maar vast om jullie graf te delven.”
De chef-redacteur geeft ook een logische verklaring voor oplopende spanningen tijdens wedstrijden: “Wanneer wij verloren, bleef het meestal rustig. Maar de paar keer dat wij op voorsprong kwamen, ging het fout. Blijkbaar is het voor sommige lieden moeilijk om van Joden te verliezen.”
Legerrabbijn Shlomo Afanasev beklemtoont niet te willen generaliseren over de daders bij Schwarz-Weiss Neukölln. Opgegroeid in de vroegere sowjetrepubliek Oezbekistan ondervond hij twintig jaar lang geen problemen met moslims. Bovendien is Makkabi een open vereniging, met Joodse, christelijke en islamitische leden. Voor de legerrabbijn de meerwaarde van de club.
Makkabi-president Alon Meyer valt Shlomo Afanasev hierin helemaal bij. “Het gaat inderdaad niet om Joden. Het gaat erom vrij te leven.” Zeker, zo erkent Meyer, moslimleden van Makkabi worden “Joods gelezen”. Maar ja, “agressors hebben nu eenmaal geen argumenten nodig. Die creëren ze zelf.”
De voorman van Makkabi Duitsland heeft nog wel een pijl op de boog in de strijd tegen Jodenhaat op de grasmat: “Neem desnoods in arbeidscontracten met profspelers overeenkomstige clausules op.” Sport vindt immers niet in een maatschappelijk vacuüm plaats. Wat door prominente voetballers wordt voorgeleefd, wordt opgenomen en nagedaan. “In het ergste geval, worden die dingen normaal.” Dat staat precies te gebeuren. “De daders moeten leren.”
En als dat niet helpt, rest slechts nog één oplossing voor Alon Meyer: ze moeten dan daar maar uitleven, waar het wellicht gewild is, “maar niet hier”.
Daarbij laat zijn koepelorganisatie (ruim 6600 leden) het evenwel allerminst. Met het project “Zusammen” (Samen) staat ze slachtoffers van Jodenhaat professioneel bij en bemiddelt in conflicten. Een bittere realiteit, een noodzaak.
Bronnen voor dit artikel:
“Jagdszenen in Neukölln”, Jüdische Allgemeine, 14 november 2024, auteur Helmut Kuhn;
“Jüdische Sportklubs in Deutschland: Selbst Juniorenspiele stehen unter Polizeischutz”, Neue Zürcher Zeitung, 16 november 2024, auteur Stefan Osterhaus.
Reactie plaatsen
Reacties