Hamas calculeerde miljoenen kijkers in bij haar weerzinwekkende videoreportages van aanval op Supernova-Festival bij dorp Re’im – Over groeiende Jodenhaat op het net

Gepubliceerd op 8 oktober 2024 om 13:33

De davidsster in combinatie met een rat. Sinds de pogrom van Hamas op 7 oktober 2023 is de antisemitische hetze enorm gestegen op internetplatformen. Daarover bericht de Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), via persbureau epd, in haar editie van 5 oktober 2024.

 

De krant baseert zich daarbij op de bevindingen van media-instellingen in Duitsland en het onderzoek dat Monika Hübscher, antisemitisme-expert van de Universiteit Duisburg-Essen, deed naar Jodenhaat in de sociale media. Hübscher schreef daar zeer recent ook een boek over. Beide zegslieden wensen een grotere politieke druk op de platformen in de strijd tegen antisemitisme.

Jochen Fasco, directeur van de Thüringse media-instelling, informeert dat rond 3000 antisemitische bijdragen en commentaren aan de platformen X en Facebook zijn voorgelegd met het verzoek om verwijdering. Bovendien zijn meer dan 500 strafbare antisemitische teksten aan de Europese Commissie gemeld. De media-instellingen in de Bondsrepubliek werken nauw samen met de opsporingsinstanties en meldplatforms als “Respect!”, vult Fasco aan.

Monika Hübscher constateert “een nieuwe kwaliteit van antisemitische haat” sinds de overval van Hamas op Israël. Het taalgebruik wordt radicaler en onmenselijker. Antisemitische stereotypen voor Joodse mensen maken opgang. Jodenhaat uit zich via emoji’s, bijvoorbeeld door de combinatie van een davidsster met een rat.

 “Sociale media hebben het ontstaan en de verbreiding van antisemitisme gerevolutioneerd”, stelt wetenschapper Hübscher. Denk daarbij vooral ook aan nepvideo’s, waarin de antisemitische legende van de rituele moord wordt gereproduceerd of geweldverheerlijkende desinformatie over het bloedbad van Hamas gedeeld. Algoritmes zorgen voor een razendsnelle verspreiding van dit antisemitische gif. Media-expert Jochen Fasco valt Monika Hübscher bij. Hij voorziet eerder een toe- dan afname van Jodenhaat op het internet.

Volgens Hübscher heeft Hamas de functie van de sociale netwerken voor haar aanval op  het Supernova-Festival bij het dorp Re’im bewust ingecalculeerd: “Ze wist dat de, op het net gezette, wrede video’s wereldwijd door miljoenen mensen onmiddellijk zouden worden gezien, over alle taalbarrières heen.”

Gelijktijdig kwam er een “afschuwelijke menigte aan berichten”, waarin de afzenders de gruweldaden van Hamas als “dekolonisatie, verzet en vrijheidsstrijd” vierden. En passant werd na 7 oktober de Joodse staat gedemoniseerd en heetten Joodse soldaten en burgers steevast “zionisten”, met als gevolg ontmenselijking en antisemitisme.

Jochen Fasco pleit voor een sterkere controle door internetplatforms op antisemitisme. “Er wordt wat gedaan, maar het is niet voldoende”, meent hij. De gemelde gevallen van Jodenhaat aan de platformen hadden zij immers ook vaak zelf kunnen onderkennen en blokkeren. Maar Fasco ziet hier evengoed een politieke verantwoordelijkheid liggen. Tegen antisemitische hetze kunnen democratische samenlevingen zich slechts weren door een betere media-opleiding en duidelijk beter gefinancierde toezichtsinstanties, meent hij.

Want met wettelijke maatregelen alleen red je het niet…, eindigt de bijdrage in FAZ.

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.