“Stress bezorgen ons Engelstalige rijkeluiskinderen, die antisemitisch doordraaien”

Gepubliceerd op 5 oktober 2024 om 17:18

“Wij zijn het mikpunt. De methoden van de Hamas-fans herinneren aan de neonazi’s van de jaren negentig uit de vorige eeuw.” Aan het woord is Andrea Reinhardt (31), een van de drie uitbaatsters van de bijzondere “programkroeg” Bajszel in Berlijn-Neukölln. In de vroege uren van zondag 29 september vond een regelrechte aanslag, een poging tot brandstichting plaats op Bajszel. Dagblad Die Welt (4 oktober 2024) vroeg Reinhardt om tekst en uitleg.

De kroeghoudster informeert eerst over de precieze gang van zaken. Tegen half vijf in de morgen ging de zaak dicht. Een collega bleef achter om een oogje in het zeil te houden. Al maanden staat Bajszel immers bloot aan “verfaanvallen”. De collega sliep in. Bij het wakker worden, bemerkte hij dat de ingangsdeur was dichtgekleefd met superlijm. Je kon er niet meer uit, noch in. Ook vertoonde het venster aan de voorkant van Bajszel een grote brandplek. In het raam zaten diepe gaten en barsten.

“Het was ons duidelijk: dit was een aanslag”, vertelt Reinhardt. “We hebben gelukkig veiligheidsglas sinds twee jaar. We beschouwen dit als een moordaanslag. Enkel de veiligheidsruit heeft ons gered.”

De aanslag kwam echter niet uit de lucht vallen. Hij kondigde zich aan, aldus Reinhardt. “In de dagen voor de aanslag werd onze kroeg bijna dagelijks besmeurd: met rode driehoeken, die Hamas gebruikt ter markering van terreurdoelen en met leuzen die Hamas verheerlijken. Of met pijlen en spreuken zoals ‘Deze zaak is van Zionisten’. Sinds de Hamas-overval van 7 oktober spitst de situatie zich steeds meer toe. Relschoppers komen binnen, scheuren de posters van Israëlische gegijzelden in Gaza van de muur. In het internet worden we belasterd, veel negatieve beoordelingen op Google. We werden mikpunt. De methoden van de Hamas-fans herinneren aan de neonazi’s van de jaren negentig van de vorige eeuw.”

Waarom treft dat alles precies Bajszel, wil Die Welt weten. De drinkgelegenheid is een ontmoetingsplaats voor leden van minderheden, informeert Reinhardt. Voor moslims die vervolgd worden door radicale geloofsgenoten, islamisten, en voor Joden, eigenlijk voor een ieder die politieke interesse heeft. In Bajszel vinden lezingen plaats over kunst en cultuur, over historie en heden van Jodenhaat, over racisme, vijandigheid jegens vrouwen en de situatie in Oekraïne. “We zijn allen links, maar bij ons blijft kritiek op antisemitisme niet achterwege. Daarom zorgen inmiddels bij voordrachten voor een veiligheidsdienst.”

Bajszel bevindt zich midden in Berlijn-Neukölln, waar veel bewoners een Palestijnse familie-achtergrond hebben en waar al maanden op straat tegen Israël wordt opgehitst en terreur wordt bejubeld. Desalniettemin voelt Reinhardt zich er volkomen thuis. “We hebben met onze buren een uitstekende band. Nooit geen stress met Palestijnen. Die komt van de expats, Engelstalige rijkeluiskinderen, die antisemitisch doordraaien en menen daarmee een ‘genocide’ te verhinderen.”

Grote zorgen baart de cultuurminnende kroegbazin niettemin “de toenemende radicalisering van de pro-Palestijnse scène naar een pro-Hamas-scène”. “Ze menen voor de Palestijnse zaak te strijden, vallen daarbij echter Joden, Joods leven aan of hun bondgenoten. Daarbij wil ik aantekenen: wij genieten geen politiebescherming, zijn een woonhuis midden in de stad. Daarmee zijn wij als ‘softe plek’ helaas ook een eenvoudig doelwit voor aanslagen. Wij hebben dringend behoefte aan meer bescherming, politiebescherming en videobewaking. Wij rekenen ermee dat de aanvallen bij de verjaring van de zevende oktober (Hamas-pogrom, red.) verdergaan en zich toespitsen.”

 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.