Landelijk onderzoeksrapport over Joods zijn in academisch Nederland

Gepubliceerd op 5 oktober 2024 om 17:04

Na Duitsland is ook in Nederland landelijk onderzoek gedaan naar de positie van Joodse/Israëlische docenten en studenten in het academisch onderwijs. Daarvoor tekenen twee wetenschappers van de Universiteit Maastricht, de historica dr. Amanda Kluveld en de politicoloog dr. Eliyahu Sapir. EW Magazine had de persprimeur met een bijdrage onder de titel “Onderzoek: op welke universiteit voelen Joden zich nog veilig?”

Kluveld en Sapir baseren hun bevindingen op 165 anonieme respondenten, die een vragenlijst invulden. Zij zijn afkomstig van twintig universiteiten en hogescholen in ons land. “Vrijwel alle 165 respondenten geven aan dat zij worden geconfronteerd met uitingen van haat, uitsluiting en intimidatie, in sommige gevallen met een openlijk antisemitisch karakter”, meldt EW Magazine. Een ruime meerderheid heeft het gevoel gevaar te lopen op hun universiteit of hogeschool. “Zij zeggen dat dit gevoel een voortdurende, negatieve invloed heeft op hun dagelijkse leven en welzijn.”

Uitingen van rabiaat antizionisme en de voortdurende demonisering van de staat Israël op Nederlandse campussen maken Joden tot ‘medeplichtigen’ in de vermeende genocide in Gaza en de vermeende apartheid in Israël. “Het gevoel van vijandigheid en onveiligheid onder Joden op universiteiten en hogescholen, aldus de respondenten, wordt verder aangewakkerd door cyberaanvallen, nazivergelijkingen, (oproepen) tot sociale uitsluiting en intimidatie, evenals heftige reacties tegen zichtbare uitingen van de Joodse identiteit, zoals een davidsster aan een halsketting”, schrijft EW Magazine.

Een tussenkopje in het artikel duidt kort en bondig het treurige gevolg van deze volstrekt onacademische situatie: “Joodse academici blijven thuis, studenten haken af”. De pogrom van Hamas van 7 oktober 2023 werkte als katalysator van antisemitisme in het hoger onderwijs. Volgens onderzoeker Kluveld had het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een grotere rol moeten spelen en de universiteiten moeten aanspreken. “Niet onderhandelen met de demonstranten”, stelt zij, en “zorgen dat mensen hun werk konden doen en veilig konden studeren.”

Al met al rijst uit de studie van Kluveld en Sapir een zorgwekkend beeld van de reactie van universiteiten op abjecte manifestaties van Joden- en Israëlhaat op de campus. Als zij al concrete maatregelen namen tegen antisemitisme, werden die door velen in de Joodse en Israëlische gemeenschap als onvoldoende en ineffectief beoordeeld, concludeert EW Magazine uit het onderzoeksrapport.

Voor wie benieuwd is naar het oordeel van de respondenten over het optreden van hun universiteiten en hogescholen: binnenkort komt de volledige tekst publiek beschikbaar. Vanzelfsprekend zal antisemitismeniews.nl dat melden, zo ook de officiële presentatie van het rapport en bovenal de reacties van de aangesproken academisch instellingen en het bevoegde ministerie.

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.