Wetenschappelijk project over én tegen Joden/Israëlhaat

Gepubliceerd op 4 oktober 2024 om 08:42

In de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen (NRW) start binnenkort een nieuw wetenschappelijk project om contra Israël gericht antisemitisme op hogescholen tegen te gaan. Het project staat onder leiding van de indiener van het verzoek, prof. dr. Stephan Grigat, directeur van het Centrum für Antisemitismus- und Rassismusstudien (CARS) te Aken en loopt officieel van september 2024 tot juni 2026.

Leider van het project is dr. Ulrike Becker. Zij wordt wetenschappelijk geassisteerd door Katrin Henkelmann. Doelgroep vormen de werknemers van hogescholen in NRW. In het kader van het project, dat officieel “Israelbezogenem Antisemitismus an Hochschulen entgegentreten” heet, zullen online-materialen worden aangeboden alsook persoonlijke scholingen. Beide middelen dienen antisemitisme in zijn tegen de Joodse staat gerichte vorm te leren onderkennen en daar op een geëigende manier tegen op te treden. Dat stipuleert CARS ook als uitdrukkelijke doelstelling.

Sinds de gruweldaden van Hamas op 7 oktober 2023 in Zuid-Israël en de daaropvolgende oorlog in de Gazastreek is ook in Duitsland het aantal antisemitische voorvallen massief gestegen, schrijft CARS. Niet in de laatste plaats werden onderwijsinstellingen in het algemeen en hogescholen in het bijzonder daardoor getroffen. Een groot deel van deze gevallen betreft Jodenhaat contra de Joodse staat, maar die tegelijkertijd Joodse studenten en docenten in Duitsland psychisch en fysiek rechtstreeks bedreigt.  “Israelbezogener Antisemitismus macht dabei einen Grossteil der gemeldeten Fälle aus”, meldt de website van CARS.

Deze situatie roept vragen op als:

- Wat houdt deze dominante vorm van antisemitisme precies in?

-Hoe uit zich tegen Israël gericht antisemitisme in de praktijk?

-Hoe kan tegen deze actuele vorm van antisemitisme worden opgetreden?

Deze en verdere vragen zullen tijdens het project aan bod komen.

CARS beoogt met dit specifieke project grondige scholing (historisch en politieke kennis) te combineren met praktische maatregelen voor een effectieve en duurzame bestrijding van (tegen Israël gericht) antisemitisme.

Het waardevolle en, treurig genoeg, ook acute wetenschappelijke initiatief van Stephan Grigat werpt de onvermijdelijke vraag op of “Israëlisch antisemitisme” ook op Nederlandse hogescholen/universiteiten specifiek wordt behandeld en, nog beter, grondig onderzocht. Exact op deze wijze zou de academische wereld hier te lande haar maatschappelijke relevantie kunnen bewijzen en tegelijk blijk geven van een moreel kompas. Kortom, tijd om tot academische uitwisseling over te gaan met de projectleiders van CARS!

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.