Rapport Columbia University New York toont antisemitische uitsluiting Joodse studenten aan

Gepubliceerd op 4 september 2024 om 22:52

“De antisemitische uitsluiting, waarmee Joodse studenten geconfronteerd zijn, is reëel”, stelt Ester Fuchs, hoogleraar internationale politiek aan de Columbia University in New York. Fuchs is lid van een door haar universiteit ingestelde taskforce tegen antisemitisme. Die Zeit sprak met professor Fuchs over een zojuist verschenen rapport van de taskforce, waaraan meer dan 500 Joodse studenten hun medewerking verleenden.

De geciteerde uitspraak van Ester Fuchs hangt bepaald niet in de lucht. Evenmin haar verzekering dat de taskforce uitvoerige gesprekken voerde met de studenten en die ook documenteerde, deels via video’s. ”Dat is belangrijk, want er zijn bij ons op de campus vele mensen die ontkennen wat hier gebeurde.”

Ondertussen rekent ze ermee dat de pro-Palestijnse protesten ook in het nieuwe academische jaar weer losgaan. Maar tegelijkertijd hoopt ze dat “mijn universiteit eindelijk een serieuze discussie start, die erkent dat dit laatste jaar met zijn heftige protesten onaanvaardbaar was. De antisemitische uitsluiting, waarmee Joodse studenten geconfronteerd zijn, is reëel.”

Sleutelvraag van Die Zeit aan professor Fuchs is natuurlijk: Wat hebben de studenten meegemaakt? Fuchs: “Zij beschreven uitsluitingen, belasteringen en fysieke aanvallen op de campus. Een studente, die op haar kamerdeur in het woonhuis een kleine mezoeza had bevestigd, vertelde dat ze elke nacht uit haar slaap werd gerukt omdat medestudenten op haar deur bonkten. Zij zag zich gedwongen te verhuizen. Studenten, die een keppeltje droegen, werden op de campus en op straat bespuugd. Bij enigen, die een davidsster om de hals droegen, werd die afgerukt. Anderen vertelden hoe ze tegen een wand werden gedrukt. Vele Joodse studenten berichtten dat ze het vermeden om alleen over de campus te gaan. Deze uitkomsten van de peiling hebben mij geschokt.”

Overigens waren de collegezalen evenmin veilig voor Joodse studenten. Sommige hoogleraren sommeerden Joodse studenten telkens zich uit te spreken over de situatie in het Midden-Oosten. Geen lid van het universiteitsbestuur greep in. Integendeel. Belaagde Joodse studenten kregen het advies naar de psycholoog te gaan. “Geen grap!”, onderstreept Ester Fuchs. Terwijl Amerikaanse universiteiten hoog opgeven van hun inclusiviteit, blijkt dat voor Joden niet te gelden. “Andere standaarden”, erkent de professor van Columbia, “maar vanwege deze reden benoemde de presidente de taskforce tegen antisemitisme”.

Het rapport van de tasforce van de Columbia University vermeldt gevallen, waarbij evidente grondrechten zijn geschonden. Discriminatie op grond van de Civil Rights Act van 1964. Eclatant voorbeeld in het rapport is het geval van een studente, die aanhoorde hoe twee verpleegsters in een wachtruimte over haar zeiden: “Een Jodin behandelen wij niet.”

Er lopen inmiddels officiële aanklachten, informeert Fuchs. “Overigens vind ik niet dat werkelijk alles eerst voor het gerecht moet komen, voordat de universiteit de problemen aanpakt.” Dat vergt in haar optiek van de Columbia University primair twee acties: een serieuze benadering van antisemitisme in combinatie met de toepassing van de regels tegen racisme en seksueel geweld ook op Jodenhaat. Verder zet Fuchs in op voorlichting en uitgebreidere behandeling van de geschiedenis van het Midden-Oosten.

Over de externe kritiek (van rechts tot links) op de persoonlijke samenstelling van de taskforce tegen antisemitisme -alleen pro-Israëlische, Joodse wetenschappers- uit Ester Fuchs zich klip en klaar: “Alle leden van onze werkgroep accepteren het bestaansrecht van Israël, dat klopt. Ook de niet-Joodse leden. Dat niet te doen, zou voor ons antisemitisch zijn.”

Saillant detail in het interview van Die Zeit met professor Fuch is het gegeven dat juist Duitse studenten van de Columbia University zich heel solidair verklaarden met hun Joodse medestudenten. “Beter dan velen zijn zij op de hoogte van de geschiedenis van de Holocaust”, commentarieert Fuchs.

Bron: “Manche leugnen, was hier vor sich ging”, interview met Ester Fuchs (73), hoogleraar internationale politiek aan de Columbia University, New York door Kerstin Kohlenberg en Anna-Lenz Scholz voor Die Zeit (digitale versie, oproepbaar sinds 4 september 2024)

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.