“Een nieuwe dimensie van haat”: twee jaar internationale schorsing voor Israëlische studenten medicijnen

Gepubliceerd op 15 augustus 2024 om 07:53

In een opiniebijdrage voor de Jüdische Allgemeine (13 augustus 2024) belicht Horowitz het verloop van het discriminerende besluit van de IFMSA.

Eigenlijk verwacht je van de IFMSA een plek te zijn voor een stimulerende uitwisseling tussen studenten medicijnen uit de gehele wereld, schrijft Horowitz meteen. Het bijzinnetje wat daar opvolgt, is veelzeggend: “vooropgezet, men komt niet uit Israël”. Zie het genoemde besluit tot tijdelijke uitsluiting van juist Israëlische vakgenoten.

Het omstreden besluit van de IFMSA komt overigens bepaald niet uit de lucht vallen. Al eerder beschuldigde een voormalige vice-president van de organisatie medewerkers van antisemitisme. Na 7 oktober 2023 (pogrom Hamas) beschuldigden deze medewerkers de Joodse staat van het plegen van genocide. De stellingname is intussen gewist. Maar andere leden van de IFMSA gingen door met het relativeren of zelfs ontkennen van de massamoord door Hamas. Telkens weer, benadrukt Horowitz.

Geen wonder dan ook dat de laatste plenaire jaarvergaderingen voor de afgevaardigden uit Israël “al een uitdaging” waren. Een eufemisme wellicht voor kwelling. “Wat nu echter in Finland gebeurde, waar de plenaire vergadering dit jaar plaatsvond, staat voor een nieuwe dimensie van haat”, constateert Horowitz. “Voor de vergaderzaal werden Palestina-stickers uitgedeeld, sommige groepen scandeerden voortdurend “Free Palestine” en een speech, een bijdrage van Spaanse medestudenten eindigde met de zin: “From the river to the sea, Palestine wiil be free”.

Op het eind van de plenaire zitting stelden meerdere nationale delegaties voor om Israël volledig uit te sluiten van de IFMSA. Dat haalde het niet. Daarop volgde de poging  om Israël als lid te schorsen. “Normaal gesproken zou deze stap pas na een onafhankelijk onderzoek kunnen worden gezet”, commentarieert Horowitz. “Dat werd met een twee derde meerderheid omzeild. Onder daverend applaus en onder voorbijgaan aan alle regels werden de Israëlische studenten voor twee jaar geschorst – een uitzonderlijk geval in de geschiedenis van de vereniging, die in 1951 werd opgericht.”

Van groot belang is natuurlijk te weten hoe de nationale delegaties zich bij dit schorsingsbesluit opstelden. Volgens de informatie van Jacob Horowitz veroordeelden de afgevaardigden uit Duitsland, Italië en Luxemburg deze gang van zaken bijzonder scherp. Ook de World Union of Jewish Students (WUSJ) sprak van “een gevaarlijke trend tegen Joodse en Israëlische studenten hen op mondiale schaal te discrimineren”.

Een lid van de Duitse delegatie, zo vult Horowitz aan, duidde de IFMSA in een persoonlijke verklaring “derhalve treffend”  als “een van staatswege gefinancierde veilige plaats voor antisemitisme”. Horowitz sluit zich daarbij aan: “Per slot van rekening wordt de vereniging ook met Duitse belastinggelden ondersteund. Juist dat mag niet langer passeren als je de strijd tegen het antisemitisme serieus neemt.”

Rest een prangende vraag: Hoe stemde de Nederlandse delegatie over het schorsingsvoorstel tegen Israël? Wij hebben het bestuur van IFMSA-Nederland inmiddels woensdagmorgen 14 augustus om opheldering gevraagd.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.