Missie mollahs: rekruteringsmachine Iraanse Revolutionaire Garde draait volop door in Duitsland

Gepubliceerd op 10 augustus 2024 om 17:05

Dweilen met de kraan open. Dat helpt niet. Nergens. Het optreden van de Duitse overheid tegen de invloed van Iran roept deze beeldspraak, deze gedachte op. Enerzijds een officieel verbod van het Islamitisch Centrum Hamburg met zijn beruchte Blauwe Moskee (24 juli), anderzijds zet Teheran zijn ondermijnende activiteiten gewoon voort in de Taha-moskee in de Hamburgse stadswijk Bramfeld. De Duitse zender n-tv deed nuttig onderzoek onder de kop “Hier kunnen Iran-mollahs in Duitsland verder prediken”.

Logisch, dat de zender een kijkje ging nemen in Bramfeld. En zich daarbij grondig documenteerde. De sjiitische Taha-moskee dankt haar ontstaan aan de Hamburgse zakenman Mehdi T. Voorheen dreef hij een luxe modezaak in de binnenstad van zijn woonplaats. Maar in 2013 slaat hij een andere levensweg in, sticht een vereniging, die de Taha-moskee bestuurt. Intussen fungeert deze Mehdi T. als voorzitter.

Lukas Wilhelm en Sergej Maier van n-tv tekenen bij deze feitelijkheden aan: “De boodschappen, die zijn moskee in Hamburg en via sociale netwerken in heel Duitsland verbreidt, stammen echter niet van hem, maar ook van Iraanse mollahs.” Kortom, de Taha-moskee bevindt zich in dezelfde geestelijke greep als de gesloten Blauwe Moskee. Ook zij fungeert als politiek machtsinstrument van het Iraanse ayatollahregime.

Op dit tegenstrijdige Duitse overheidsbeleid wijst de n-tv-reportage nadrukkelijk. Heette het Islamitisch Centrum Hamburg “de verlengde arm van Teheran”, dat “op agressieve, strijdlustige wijze de ideologie van de Iraanse revolutie” verbreidde, zo bleef de vereniging van zakenman Mehdi T. onbegrijpelijk genoeg buiten schot. “Dat ook hier de boodschappen van regimegetrouwe mollahs werden verbreid, is geen zorgvuldig bewaard geheim”, luidt het understatement van Wilhelm en Maier.

Daarvoor dragen zij voldoende bewijzen aan. Al jaar en dag plaatst voorzitter Mehdi T. video’s van bezoeken van mollahs uit Iran op de site van de Taha-moskee. Een frequente gast onder deze geestelijken is een bekende prediker uit de Islamitische Republiek, Abdul-Amir Sadeghi. Deze Sadeghi mag zich tooien met de geestelijke titel van hodsjatoleslam, de tweede rang binnen de sjiitische clerus, direct onder de rang van ayatollah. Video-opnamen tonen dat Sadeghi, die nauwe contacten onderhoudt met toppolitici binnen het Iraanse bewind, minstens sinds 2018 regelmatig de Taha-moskee visiteerde en er preekte. Ook bij een publieke gebedsmars door de Hamburgse binnenstad zette Sadeghi in elk geval één keer zijn beste beentje voor. Daarnaast laat hij ook vanuit het verre Iran niet na in de Taha-moskee te preken, heel eenvoudig via Skype.

De onderzoeksjournalisten van n-tv raadpleegden ook een Perzische vakgenoot in ballingschap, Ali Javanmardi. Missionarissen zoals Sadeghi handelen in opdracht van de Revolutionaire Garde, informeert Javanmardi. Ze worden doelbewust geselecteerd om in het buitenland moslims “voor de agenda van het regime” te rekruteren. Concreet houdt dat in het mobiliseren van moslims voor demonstraties tegen Israël, maar ook om potentiële terroristen te werven. “De missionarissen zijn de rekruteringsmachine van de Revolutionaire Garde”, formuleert de Iraanse balling bondig.

De Duitse zender zocht voorzitter Mehdi T. ook zelf op. Inderdaad, zo bevestigt Mehdi T., heeft hij prediker Sadeghi meerdere keren naar Hamburg uitgenodigd. Vanuit zijn optiek een gematigde voorganger… Contacten met de Revolutionaire Garde zijn hem niet bekend. Gewoon “onzin”. Evenmin zouden Sadeghi en hij ook maar iets gemeenschappelijks hebben met het verboden Islamitisch Centrum Hamburg. Beeldmateriaal van RTL/ntv voert Mehdi T. daar in het verleden wel bij het gebed op. En op Facebook duikt een leidende figuur van het Islamitisch Centrum Hamburg in de vriendenlijst van Mehdi T. op. Geld uit Iran heeft Mehdi T. nooit ontvangen, naar eigen verklaring. Alle reis- en verblijfskosten van prediker Sadeghi kwamen voor zijn persoonlijke rekening.

Maar daarmee is de kous niet af. De voortgaande invloed, beter gezegd infiltratie, van de Iraanse mollahs in Duitsland blijft de politiek beroeren. Zo eist het Hamburgse lid van de Bondsdag, CDU’er Christoph de Vries, een consistenter en harder optreden van minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser (SPD): “Wij hebben een systematisch verbod van islamistische organisaties nodig. Wij moeten elke samenwerking verbreken met organisaties, die door de inlichtingendienst worden geobserveerd.” Het steekt De Vries dat momenteel nog altijd islamistische organisaties zelfs met belastinggeld worden gefinancierd. “Dat mag niet gebeuren in een democratisch, vrijheidsgezinde rechtsstaat.”

Ondertussen wenst de verantwoordelijke instantie in Hamburg zich niet te uiten over de Taha-moskee tegenover n-tv. Vandaar de slotsom van Lukas Wilhelm en Sergej Maier: “De Iraanse mollahs kunnen in Hamburg ondanks het verbod van de Blauwe Moskee dus voor nu verder preken.”

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.