College geven alleen onder persoonlijke bescherming: uit het leven van de Joodse docente Rebecca Seidler

Gepubliceerd op 27 juli 2024 om 14:40

Die doceert bij ons, de wereld gaat onder.” Samen met een foto van Rebecca Seidler liet een chatgroep deze antisemitische woorden circuleren. Op haar voorpagina publiceert de Jüdische Allgemeine (25 juli 2024) een interview met het slachtoffer, dat college geeft aan de Hogeschool in Hannover en ook voorzitter is van de Israëlitische religieuze gemeenten in de Duitse deelstaat Nedersaksen.

Seidler informeert dat de pro-Palestijnse studentenprotesten op haar hogeschool zich heel duidelijk tegen haar persoon hebben gericht. Voor een bijeenkomst onder de slogan “Intifada Hannover” werd bijvoorbeeld met haar foto geworven. “Ik werd als Jodin voor de oorlog in Israël aan de schandpaal genageld.”

In deze bedreigende situatie zegde de president van de hogeschool haar professionele persoonlijke bescherming toe. Als Joodse functionaris liep Seidler inmiddels al gevaar. “Vandaag ga ik alleen nog onder persoonlijke bescherming naar mijn colleges.”

Op veel hogescholen in Duitsland kunnen Joden momenteel eenvoudig niet zonder angst studeren en lesgeven, vervolgt Seidler. “Het is de taak van de rechtsstaat de fysieke bescherming van iedereen te garanderen.” Ze begrijpt daarom niet dat collega’s de politie-inzet op universiteiten veroordelen.

De ondersteuning die Seidler van collega’s en studenten ondervond, was van korte duur. Al gauw klonken uitvluchten van gebrek aan kennis, “de context” en “de dialoog openhouden”. Daar is de Joodse docente snel mee klaar. Want Jodenhaat is geen mening! “En men kan de bedreiging van een Joodse collega veroordelen, zonder meteen het Midden-Oostenconflict te moeten oplossen.”

In het gesprek met Rebecca Seidler refereert de Jüdische Allgemeine aan het persbericht dat het netwerk van Joodse docenten aan hogescholen een week geleden uitbracht (zie ook artikel daarover op deze website!). Daarin wordt gemeld dat de meerderheid van de respondenten in hun academische omgeving verbaal is aangevallen. Seidler herkent zich helemaal in deze uitspraak. De verbale agressiviteit is massief toegenomen, stelt ze. “Recent kreeg op een podium de vraag: ‘Hebt u niets uit de Holocaust geleerd, zoals u met de Palestijnen omgaat?’ Ik krijg veel emoties, veel haat over me heen. Zelden gaat het om de feiten.”

Wat valt daartegen te ondernemen, wil de Jüdische Allgemeine van Rebecca Seidler weten. Studenten moeten les krijgen over antisemitisme dat zich puur op Israël richt, antwoordt ze in eerste instantie. “En elke universiteit heeft een vertrouwelijk contactpunt voor Joden nodig.”

Bij die laatste suggestie van Seidler rijst vanzelf de vraag: hoe is dat precies geregeld op de Nederlandse universiteiten? Aan diversity officers en vertrouwenspersonen naar verluidt geen gebrek, echter hoe functioneren deze universitair aangestelde personen in geval van onveilige doceer- en studeersituaties van Jodinnen en Joden? Wij staan open voor nadere informatie!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.