Dramatische cijfers over Jodenhaat in 2023 in Duitsland – Enkele persstemmen

Gepubliceerd op 25 juni 2024 om 23:59

“Steeds nieuwe alarmsignalen” en “Catastrofale cijfers”. Ontluisterende Duitse krantenkoppen  over het jaarrapport antisemitisme 2023 dat dinsdag  25 juni officieel in Berlijn is gepresenteerd. De gedocumenteerde 4782 voorvallen van Jodenhaat geven daartoe dan ook alle aanleiding. Tussen haakjes, het rapport spreekt veelbetekenend eveneens over een “Dunkelziffer”, van een vermoedelijk aanzienlijk aantal van niet gemelde antisemitische uitingen.

De Frankfurter Allgemeine (FAZ) tekent in haar editie van woensdag 26 juni voor de eerst geciteerde kop. De krant merkt op dat het aantal officieel geregistreerde antisemitische incidenten in 2023 met ruim 80 procent is gestegen in vergelijking met 2022. Bijna 83 procent meer, preciseert het weekblad Jüdische Allgemeine met de toevoeging “en nog nooit zoveel”.

De tweede geciteerde krantenkop, “Catastrofale cijfers”, komt van de Duitse gevolmachtigde voor de bestrijding van antisemitisme, Felix Klein. Hij spreekt zelfs van “absoluut catastrofale cijfers”. Klein ziet Joods leven in Duitsland nog nooit zo sterk in gevaar als nu sinds de stichting van de Bondsrepubliek Duitsland.

In het jaarrapport, uitgegeven door de landelijke onderzoeks- en informatie-instantie antisemitisme ofwel RIAS, wordt de pogrom van Hamas en andere Palestijnse terreurgroepen van 7 oktober 2023 als een beslissende datum aangegeven: sindsdien steeg het aantal antisemitische voorvallen met sprongen. Meer dan de helft van de door RIAS geregistreerde incidenten voor het jaar 2023 vond plaats in het laatste kwartaal. De Jüdische Allgemeine meldt 2787 antisemitische voorvallen na 7 oktober. Volgens de zakelijk leider van RIAS, Benjamin Steinitz, is een openlijk Joods leven in Duitsland sinds 7 oktober “nog minder mogelijk dan daarvoor”.

Concrete informatie over de effecten van deze vloed aan antisemitisme op Jodinnen en Joden in Duitsland levert de zakelijk leider van Centrale Raad voor Joden in Duitsland, Daniel Botman. Een peiling onder de voorzitters van Joodse gemeentes geeft angst voor geweldpleging en grote onzekerheid onder de leden aan. Maar liefst 78 procent ervaart een negatieve verandering in het dagelijks leven en 38 procent blijft sinds 7 oktober vaker weg bij Joodse bijeenkomsten. “Velen vragen zich bezorgd af of in de toekomst een vrij en veilig leven als Joden in Duitsland nog mogelijk zal zijn”, beklemtoont Botman.

Bij de enorme stijging van Jodenhaat springt vooral de samenhang met “anti-Israëlisch activisme” in het oog, schrijft FAZ. De krant haalt Felix Klein aan, die verzekerde dat de Bondsregering deze situatie niet zal accepteren. Daartoe is volgens hem een aanvulling van het wetboek van strafrecht noodzakelijk. Zo zou de oproep tot vernietiging van andere staten (welke staat anders dan de Joodse staat?!) strafbaar moeten worden gesteld. Idem antisemitische tekens/codes. Denk aan de omgekeerde rode driehoek uit het propaganda-arsenaal van Hamas. Klein pleit ook voor verplicht en grondig onderwijs over de omstandigheden waaronder Israël in 1948 als staat het leven zag. Kan zomaar worden overgenomen voor het Nederlandse onderwijs.

25 06 24 RIAS Bund Jahresbericht 2023 Pdf
PDF – 2,1 MB 17 downloads

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.