Nog voordat de Syrische Koerd Billal Aloge zijn Israëlisch restaurant “Jaffa” in Freiburg opende, kreeg hij al een paar negatieve Google-beoordelingen… Maar Aloge is wat wel gewend. Toen hij zo’n jaar geleden in zijn Syrisch-Koerdisch restaurant een Israëlisch gerecht op de menukaart zette, brak een ware shitstorm over hem los. Jungle World sprak met de onverzettelijke gastronoom.
Alle scheldkannonades en bedreigingen ten spijt gaf Aloge niet op. Sterker nog, met “Jaffa” schonk hij de Duitse stad Freiburg haar eerste Israëlische restaurant. Daar ging overigens wel een bijzonder zware periode aan vooraf. Aloge meende dat de shitstorm wel een keer zou gaan liggen, het tegendeel bleek waar.
“We zijn bijna op de fles gegaan”, vertelt hij. “De intensiteit van de boycotcampagne is weliswaar minder geworden, maar het gaat nog altijd door. Voorheen kregen we jaren achtereen een Google-waardering van 4,9 op 5 sterren. Sinds het begin van de boycotcampagne ontvingen we heel slechte beoordelingen. Die waren ook telkens weer beledigend en antisemitisch.”
Die boycotcampagne vergde veel van de zenuwen van de Syrisch-Koerd én veel geld om ertegen op te treden. De route van de zogenoemde pro-Palestina-demonstraties liep immers steevast langs diens restaurant “Damaskos”. Dat gebeurde onder het slaken van kreten als “boycot” en “kindermoordenaar”.
In die moeilijke periode kreeg Aloge veel steun van de plaatselijke Joodse gemeente. Tal van Joodse gasten kwamen bij “Damaskos” dineren en hielden daar voortaan hun feesten. Arabische gasten lieten zich daarentegen nauwelijks meer zien. Het resultaat van alle oproepen tot het boycotten van de Syrische Koerd.
De restauranthouder leerde veel fijne, solidaire mensen kennen en met vooral Joodse gasten steeg de interesse in specifiek Israëlische gerechten. Zijn plan van een tweede “Damaskos” ruilde hij derhalve in voor een Israëlische eetgelegenheid. Een huurcontract had hij al langer op zak.
Te midden van alle vijandigheden ging de restauranthouder zich meer in de Joodse cultuur en het antisemitisme verdiepen. “Voor mij is die hele hetze tegen Jodinnen en Joden een leugen. Binnen mijn mogelijkheden wilde ik iets doen: het samenbrengen van mensen in mijn restaurants. In Syrië word je opgevoed met haat tegen Joodse mensen en Israël. Ik wil graag tegengas geven. De Koerdische gemeenschap kampt zelf ook met veel vijandigheid. Dat maakt ons vaak wat gevoeliger voor antisemitisme.”
Met genoegdoening stelt Billal Aloge vast dat de opening van een Israëlisch restaurant prima uitpakt. Zijn “Jaffa” loopt heel goed en is sinds de officiële opening op 15 januari constant volgeboekt. “Ik heb twintig jaar gastronomie-ervaring in dit restaurant gestopt en ben blij dat het zo goed aankomt.”
En passant houdt Aloge zich verre van de politiek, het gaat hem om het menselijke. Vandaar zijn onbegrip voor alle felle tegenstand die hij ondervond en nog ondervindt: “Maar het kan toch niet zijn dat ik vanwege een gerecht doodsbedreigingen krijg.” Trouwens voor de eigenlijk opening van “Jaffa” vierde de Joodse gemeenschap eind december 2024 daar al Chanoeka. Toen nog onder politiebescherming.
Bron: artikel in magazine Jungle World # 2025/05 onder de titel “Die erste Veranstaltung fand unter Polizeischutz statt”, auteur Larissa Schober.
Reactie plaatsen
Reacties