“Bäääääh”. Op het scherm ziet prof. Haya Schulmann (Goethe Universiteit, Frankfurt) de tong van de presentratrice naar haar uitsteken. Vervolgens wordt haar microfoon tijdelijk uitgeschakeld. Dinsdagmiddag 28 januari 2025, pal voor de uitzending van het programma “Hallo Hessen” van de publieke omroep van de Duitse deelstaat.
Als erkend expert op het gebied van cyberveiligheid was Schulmann (45) uitgenodigd voor een panelgesprek over Europese databescherming. Vanwege griep nam ze thuis online deel. Het wangedrag van de presentatrice (dochter van Turkse ouders in Duitsland) greep de in Israël geboren onderzoeker bijzonder aan. “Ik heb dat als antisemitisch en een racistisch gemotiveerde vernedering ervaren”, legt ze aan de Duitse krant Die Welt uit.
Het voorgesprek met de presentatrice verliep voor het incident, aldus de hoogleraar, juist heel plezierig. Schulmann was na het dialoogje over haar naam “ontzet” en kon ook niet meteen reageren. “Het was vernederend en kwetsend.” Op LinkedIn postte ze nog dezelfde middag om 17.00 onder het kopje “… Ontmoeting van een ander soort…” haar pijnlijke bevinding met “Hallo Hessen”. Eenmaal weer ingeschakeld, vroeg ze aan de redactie of zulk gedrag soms standaard was. De presentatrice had het zo niet bedoeld, kreeg Schulmann slechts te horen. “Ik had het verkeerd verstaan – de redactie had het al met haar opgehelderd.”
Op LinkedIn schreef de professor: “Allen op de redactie hebben het gezien, maar schijnbaar vinden allen het gedrag “in orde”. Geen excuus van de redactie, noch van de presentatrice. Ik koester beslist geen vooroordelen over iemands achtergrond en zeker niet over iemands voorouders. Hetzelfde verwacht ik ook van serieuze media. Dat de redactie van een gevestigde mainstream-omroep in Duitsland zich achter zulk gedrag schaart en het daarmee goedkeurt, heeft mij ontsteld.”
Het valt haar zwaar, stelt Schulmann op LinkedIn, “dit gedrag anders dan als #racistisch of #antisemitisch te duiden.” Nooit eerder had ze zoiets in het Duitse medialandschap meegemaakt.
Het dagblad Die Welt dook op de affaire. De naam van de beschuldigde presentatrice is de redactie bekend, maar zolang de Hessische Omroep zich niet concreet over de beschuldiging heeft geuit, bericht Die Welt over de zaak zonder naamsvermelding.
Tegenover Die Welt komt Schulmann over haar grootouders te spreken. Zij werden als Joden door de nationaalsocialisten vervolgd. “Ik moest eraan denken, wat mijn grootouders moesten meemaken. Dat klonk tot nu toe als een verre geschiedenis uit een ander leven.” Ook vertrouwt ze de krant toe dat ze na het naargeestige voorval tijdens de uitzending met haar gedachten afwezig was en haar antwoorden niet goed had kunnen structureren. “Daarna was ik opgewonden en heb me heel slecht gevoeld.”
En passant liet een redacteur van “Hallo Hessen” haar nog telefonisch weten dat ze emotioneel was en overdreef. “Hij heeft beweerd dat haar reactie niets met mijn herkomst van doen had.”
Schulmann, die uitdrukkelijk Die Welt voorhoudt de redactie van de Hessische Omroep, noch de presentatrice te willen schaden, vindt het ronduit schokkend dat deze vernedering door de redactie gebagatelliseerd en gerechtvaardigd wordt. Echter, van een slachtofferrol wenst de cyberspecialist evenmin te weten. Vanwaar dan haar publieke stellingname? “Ik wil een bewustzijn scheppen voor het thema antisemitisme onder mensen met een Turkse en Arabische migratieachtergrond. Ik had niet gedacht dat dit zelfs onder de presentatoren bij televisiezenders verbreid is.”
Luttele uren na haar bericht op LinkedIn meldde zich overigens prompt de intendant van de publieke omroep van Hessen. Hij beloofde opheldering te verschaffen. En onder Schulmanns bijdrage op LinkedIn schreef de omroep dezelfde boodschap, “zo snel mogelijk” nog wel… die opheldering.
Die Welt bleef niet achter. Woensdagmorgen 29 januari confronteerde het dagblad de zender met de beschuldigingen aan zijn adres. ’s Avonds volgde een antwoord. Een woordvoerder repte over een “antisemitische reactie” die professor Schulmann had “waargenomen” in een gesprek vooraf. Die “waarneming” neemt de omroep heel serieus en het “thema” wordt “onafhankelijk” onderzocht. Er is zelfs “een proefproces geïnitieerd” door de programmadirecteur van de zender. Alle betrokkenen zullen worden gehoord. “Wij vragen om het nodige geduld, dat een zorgvuldig onderzoek vereist alsmede om een respectvolle omgang met alle betrokkenen.”
Vaststaat sowieso dat “Hallo Hessen” zich volledig respectloos heeft opgesteld tegen een gastspreker, erger nog, openlijke haat jegens de Joodse staat niet direct en eerlijk wenst te benoemen en onmiddellijk daartegen op te treden. De bezem door de redactie van “Hallo Hessen”!
O ja, de naam “Haya” betekent zowel in het Hebreeuws als Arabisch “het leven”, informeert Die Welt nog. Goed om te weten voor de redactie van “Hallo Hessen”.
Bronnen: artikel in Die Welt, 29 januari 2025, van politieke redacteur Frederik Schindler, onder titel “Auf meine Antwort ‘Israel’ reagierte sie mit einem entsetzten ‘Bäääääh’”.
Zie ook de Jüdische Allgemeine, 30 januari 2025, “Antisemitische Reaktion” im Studio des Hessischen Rundfunks door Imanuel Marcus.
Reactie plaatsen
Reacties