Interview: “Sinds 7 oktober belt mijn dochter elke ochtend dat ze op school is en van mij houdt” – In gesprek met Gideon van der Sluis vanuit Jeruzalem.

Gepubliceerd op 9 januari 2025 om 18:32

Na zijn landverhuizing van Nederland naar Israël (alijah) heeft Gideon van der Sluis nooit meer teruggekeken. Hij kan het van harte aanraden. Vanuit de Joodse staat wenst hij meer politieke daadkracht in Nederland bij de aanpak van groeiende Jodenhaat én meer steun voor de Joodse gemeenschap in Nederland vanuit de bredere samenleving.

Hoe doorstaat/beleeft u de langdurige, uitputtende oorlog waarin Israël sinds 7 oktober 2023 op vele fronten verwikkeld is?

Van der Sluis: De oorlog, die is ontketend door de grootste pogrom en massamoord op Joden sinds de Holocaust, heeft diepe sporen nagelaten in de samenleving van Israël en de omliggende regio. Voor mij persoonlijk is het zowel emotioneel als psychologisch zwaar om te zien hoeveel levens zijn verwoest. Ik ken meerdere familieleden van vrienden die zijn vermoord op 7 oktober 2023, of die daarna zijn gevallen in de verdediging van ons land. Sinds 7 oktober belt een van mijn kinderen me elke ochtend op om te zeggen dat ze op school is aangekomen en dat ze van me houdt. 's Avonds kijkt ze altijd of de voordeur op slot is en wenst ze ons verscheidende keren "lajla tow", een goede nachtrust. Iedere keer kan mogelijk de laatste keer zijn….

Welke maatschappelijke gevolgen ziet u daarvan om u heen?

Van der Sluis: In de samenleving zie ik veel verdeeldheid en spanning. Daar staat tegenover dat er ook sprake is van een toegenomen solidariteit in Israël onder bepaalde groepen. Het is hartverwarmend om te zien hoeveel liefdadigheid, begrip en levenskracht is ontstaan. Het gevoel van samen staan we sterk en zullen we de as van het kwaad overwinnen.

Ontvangt u ook meeleven vanuit Nederland in deze existentiële strijd die de burgers van de Joodse staat opnieuw moeten voeren?

Van der Sluis: Er is zeker meeleven van veel mensen in Nederland, vooral binnen de Joodse gemeenschap en onder vrienden en sympathisanten. Ook van invloedrijke Nederlanders die voorheen zich niet of nauwelijks over Israël uit hebben gelaten. Voor hen was 7 oktober ook een waterscheiding.

De reeks van openlijke uitingen en manifestaties van Jodenhaat en Israëlhaat in Nederland sinds 7 oktober 2023 vormt een nationale schande.

Hoe beoordeelt u het optreden van de Nederlandse politiek, regering en parlement in deze situatie?

Van der Sluis: Het is absoluut schandalig en verontrustend om te zien hoe deze haat open en bloot wordt geuit. Dit is iets wat ik niet voor mogelijk had gehouden in een land dat zichzelf nog immer als tolerant en progressief beschouwt. Onder het mom van “de zionisten” kan men ongestoord Jodenhaat verspreiden.
De Nederlandse politiek is verdeeld. Sommige politici steunen Israël, maar er is een gevoel van gemis bij de regering wanneer het aankomt op het actief verdedigen van de Joodse gemeenschap tegen antisemitisme. Ik zou graag meer daadkracht zien in het aanpakken van de haat die zich verspreidt. Geen woorden, maar daden.

Welke reacties hoort u uit de Irgoen Olei Holland, de vereniging van Nederlandse immigranten en hun gezinnen in Israël, waarvan u van 2018 tot 2022 voorzitter was en thans penningmeester bent alsmede verantwoordelijk voor strategische samenwerkingsverbanden?

 Van der Sluis: De reacties lopen uiteen omdat we onder onze leden een verscheidenheid aan meningen hebben, maar de rode draad bij velen is dat men zich vooral zorgen maakt over de familie en vrienden die nog in Nederland wonen. Sommigen zien zelfs van bezoeken naar Nederland af omdat men zich niet meer veilig waant. Dat was voorheen ondenkbaar.

Welke rol spelen in uw optiek de media?

Van der Sluis: De media spelen een cruciale rol, zowel in het informeren van het publiek als in het versterken van bepaalde narratieven. Ik constateer dat de berichtgeving in Nederland vaak onvolledig is en vaak niet de complexiteit van het conflict weergeeft, wat kan bijdragen aan verkeerde interpretaties en vooroordelen of juist al bestaande vooroordelen versterken. Gelukkig gaan veel Nederlanders zelf op zoek via sociale media om zichzelf beter te informeren.

Had u meer/groter solidariteit van de Nederlandse bevolking in het algemeen verwacht met de Joodse gemeenschap in ons land en de Joodse staat?

Van der Sluis: Ja, ik had meer solidariteit verwacht. Het voelt soms alsof de algemene reactie te ver weg blijft van de realiteit van wat er in Israël gebeurt. De Joodse gemeenschap in Nederland zou meer steun moeten krijgen van de bredere samenleving.

Hoe wordt er grosso modo door Israëli’s naar Nederland gekeken en wordt u soms ook op uw Nederlandse afkomst aangesproken?

Van der Sluis: Israëli’s hebben vaak een gemengd beeld van Nederland. Er is respect voor de Nederlandse cultuur, maar ook frustratie over de gebrekkige steun voor Israël in de media en politiek. Af en toe word ik aangesproken op mijn Nederlandse afkomst, en vaak gaat dat gepaard met vragen over het antisemitisme in Nederland en of Nederland als vakantieland nog wel een optie is.

Zou de stichting van een speciale leerstoel voor de bestudering van de historisch en actuele wortels van Joden- en Israëlhaat aan een Nederlandse universiteit nuttig/noodzakelijk zijn en op uw steun kunnen rekenen?

Van der Sluis: Dit zou absoluut nuttig zijn. Het zou niet alleen bijdragen aan een beter begrip van de oorzaken van antisemitisme, maar ook aan het creëren van een meer gebalanceerd gesprek over Israël. Ik zou zo'n initiatief ten zeerste steunen. Juist in de academische wereld is het belangrijk hier aandacht aan te geven omdat de balans totaal weg is en de pro-Palestijnse activisten op brede steun kunnen rekenen, terwijl dit niet het geval is als het om Israël gaat. Al meerdere lezingen van Israëlische wetenschappers zijn gecanceld en de samenwerkingen met Israëlische universiteiten komen steeds meer onder druk te staan. Hoe ironisch, de universiteiten in Israël waar juist de Arabische gemeenschap goed is vertegenwoordigd, zowel onder studenten als docenten.

De Nederlandse regering heeft een “Strategie Bestrijding Antisemitisme 2024-2030” gepresenteerd. Wat zijn uw verwachtingen?

Van der Sluis: Ik hoop dat deze strategie concrete en meetbare stappen zullen opleveren. Het is goed dat het onderwerp op de agenda staat, maar de uitvoering zal essentieel zijn. Er moet veel meer gedaan worden om antisemitisme op scholen, op straat en op sociale media aan te pakken. De focus op educatie en sport die in dit plan is opgenomen, is een goed startpunt, maar naar mijn mening niet verstrekkend genoeg. Wat doet de overheid om ervoor te zorgen dat Nederlandse Joden hun mezoezot niet meer van hun voordeuren hoeven te verwijderen, niet-Joodse namen moeten gebruiken bij het doen van online bestellingen, niet meer met davidsterren, keppels, etc. kunnen rondlopen, of niet openlijk met Israël kunnen sympathiseren?

De Joodse gemeenschap in Duitsland weert zich krachtig. Er bestaat bijvoorbeeld een actief netwerk van Joodse academische docenten, idem een veerkrachtige Joodse studentenvereniging, die ook de media weet te vinden. Waarom ontbreekt dat bij de Joodse gemeenschap in Nederland?

Van der Sluis: In Nederland is er een zekere terughoudendheid en voorzichtigheid in het publieke leven, mogelijk door de historie en de relatief kleine omvang van de Joodse gemeenschap (onder de 40.000). Er is misschien minder zichtbaarheid, maar ik spreek de wens uit dat we in de toekomst meer actie en organisatie zullen zien.

U bent op alijah gegaan naar het Beloofde Land. Raadt u dat de Joodse gemeenschap in Nederland, in Europa ook aan in deze barre tijd van rabiate Jodenhaat?

Van der Sluis: Alijah kan voor velen een uitstekende optie zijn, vooral als je het gevoel hebt dat je veiligheid en toekomst in gevaar komen. Maar ik weet dat niet iedereen deze mogelijkheid heeft of wil aangrijpen. Het is een persoonlijke keuze, die afhangt van de situatie van elk individu. Ik ben persoonlijk erg blij dat ik de stap heb gezet, ondanks het feit dat ik zeer actief was in de Joodse gemeenschap, verschillende Joodse organisaties heb opgericht en de beslissing om als eerste van mijn directe familie naar Israël te verhuizen best wel spannend vond. Sinds mijn alijah heb ik nooit meer teruggekeken en als je de kans hebt, kan ik het van harte aanraden.

Welke boodschap/oproep wilt u de lezers van onze website antisemitismenieuws meegeven?

Van der Sluis: Mijn boodschap is simpel: sta op tegen haat in welke vorm dan ook. Antisemitisme is niet slechts een Joods probleem; het is een maatschappelijk probleem dat ons allemaal aangaat. We moeten samenwerken voor een toekomst zonder haat.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.