“Wij zijn op straat omdat hier het antisemitisme bijzonder zichtbaar wordt” – elke 7e van de maand wake in Berlijn

Gepubliceerd op 26 oktober 2024 om 13:34

Elke zevende dag van een nieuwe maand organiseert een groep in Berlijn een wake tegen antisemitisme. Dat gebeurt sinds die vreselijke massamoord van Hamas op Israëlische burgers van 7 oktober 2023. De deelnemers eisen de vrijlating van de gegijzelden in Gaza. Jungle World sprak de initiatiefnemer van de wake, de Pools-Duitse jurist Kamil Majchrzak.

Majchrzak is eveneens bestuurslid van de Poolse vereniging van voormalige politieke gevangenen van nationaalsocialistische concentratiekampen en gevangenissen.

De jurist vertelt hoe in de nacht van 17 op 18 oktober vorig brandstichting werd gepleegd op de gemeente Kahal Adass Jisroel in de Brunnenstraat van de Duitse hoofdstad. Op 18 oktober meldde hij bij de synagoge de eerste wake aan. “Eerst stond ik daar alleen met een bord. Na verloop van tijd kwamen er steeds meer mensen bij.”

Majchrzak legt uit dat de wake los staat van enige politieke partij. Het betreft een brede groep van vrijwilligers die zich wenst in te zetten voor “de verscheidenheid en bescherming van Joods leven”. Even verscheiden zijn de maatschappelijke groeperingen die de wake ondersteunen. Een vermelding verdient zeker de “Ärztinnen gegen Antisemitismus” (vrouwelijke artsen tegen antisemitisme). Een idee voor hun Nederlandse collega’s!

Woordvoerder Majchrzak vervolgt: “Gezamenlijk strijden wij tegen de voortdurende normalisering van het antisemitisme en tegen aanvallen op onze herdenkingscultuur. Het maakt niet uit of dat komt uit het midden van de samenleving of van links, rechts of van jihadistische vijanden van de democratie. Wij zijn op straat omdat hier het antisemitisme bijzonder zichtbaar wordt.”

Sorteert de wake ook effect? Vol overtuiging zegt de initiatiefnemer: “Wij tonen onze Joodse buren dat wij aan hun kant staan. We hebben het zwijgen en onze machteloosheid na de shock van het antisemitische bloedbad doorbroken. Ondanks de rouw en het verdriet vanwege de terreur vormden zich vriendschappen en allianties van totaal verschillende mensen. Ik ben zeer dankbaar voor de openheid om elkaar te ontmoeten, te spreken en samen te werken, maar ook voor de moed van de mensen, Wij demonstreren consequent voor solidariteit met Israël.”

En dat gebeurt onder regelmatige beledigingen uit het pro-Palestijnse kamp, dat daarbij evenmin fysiek geweld (het gooien van stenen en flessen) schuwt.

Kamil Majchrzak licht desgevraagd ook zijn persoonlijke betrokkenheid bij de strijd tegen Jodenhaat toe. Zijn grootouders overleefden de concentratiekampen Auschwitz en Buchenwald, doorstonden dwangarbeid en ontkwamen aan het moordende geweld van Oekraïense nationalisten. Ze streden mee in 1945 met het Poolse leger in Berlijn. “We rekenden af met Hitler – wij zullen ook gezamenlijk de islamistische terreur en de vijanden van de democratie overwinnen. Vanwege de Joodse burgers, maar evengoed omwille van de democratie zelf.”

Bron: “Wir werden regelmässig beleidigt”, Jungle World #2024/43/Small talk/door Silvia Stieneker.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.