“Hezbollah vreest Druzen meer dan Joden”

Gepubliceerd op 30 juli 2024 om 17:24

Voor wie een helder beeld wil hebben van de situatie in Noord-Israël, die kan absoluut terecht bij veiligheidsexpert Sarit Zehavi, stichter van het Alma Research and Education Center, een denktank die de geopolitieke situatie aan Israëls noordgrenzen observeert en analyseert. “Hezbollah vreest Druzen meer dan Joden”, stelt insider Zehavi. Voor de Jüdische Allgemeine sprak Sophie Albers Ben Chamo met haar.

Zehavi baseert die constatering (de vrees van Hezbollah voor de Druzen) enerzijds op het feit dat de Libanese sjiitische terreurorganisatie het aanvankelijk opeisen van de verantwoordelijkheid voor de bloedige raketaanval op de Druzenstad Majdal Shams (zaterdag 27 juli) later weer ijlings ontkende toen Hezbollah begreep dat zij Druzen had gedood. Anderzijds wijst Zehavi op een voorval uit 2021. In dat jaar vuurde een strijder van de Hezbollah vanaf Druzisch gebied in Libanon een hagel van raketten op Israël af. De plaatselijke Druzische bevolking was daar geenszins van gediend, nam het Hezbollah-lid gevangen en leverde hem over aan de Libanese strijdkrachten. “Er zijn video’s die laten zien hoe panisch de man was toen de Druzen hem pakten en dreigden dat dit de laatste keer geweest was dat Hezbollah vanaf Druzisch gebied Israël beschoot.

De beschuldiging van Hezbollah dat een Israëlische afvangraket verantwoordelijk zou zijn voor de dood van twaalf Druzische kinderen en jongeren, wijst de veiligheidsexpert gedecideerd van de hand. Israëlische afvangraketten exploderen aan de hemel en niet op de grond en ook kunnen de vallende restanten van deze raketten geen twaalf slachtoffers maken. Het beschikbare bewijsmateriaal (ook video’s) wijst op de moorddadige inslag van een zware raket van Hezbollah met de naam Falaq 1, informeert Zehavi.

En passant onderstreept Sarit Zehavi dat de Iron Dome in Noord-Israël iedereen beschermt. “Hij maakt geen onderscheid tussen Joden en Druzen.” Dat de Falaq 1 op het sportveld van Majdal Shams zoveel dood en verderf kon zaaien, verklaart de deskundige uit de zeer moeilijke topografie van het gebied en de strijdwijze van Hezbollah. Op de top van de berg bevindt zich een militair steunpunt en aan diens voet de Druzische stad. De Israëlische luchtafweer heeft moeite met de Falaq 1, omdat die langzaam en op lagere hoogte dan normale raketten vliegt. Dit type raket gebruikte Hezbollah in de huidige oorlog meerdere keren tegen de Joodse stad Kirjat Shmona. Veelzeggend laat Zehavi daarop volgen: “Hezbollah zet doelbewust niet precieze raketten in, hoewel ze over nauwkeurige wapens beschikt. Ze beschiet daarmee militaire steunpunten en gaat daarbij bewust het risico aan woongebieden te treffen, om de mensen te terroriseren. Exact dat heeft ze ook in dit geval (de aanval op Majdal Shams) gedaan. In de ogen van Hezbollah zijn de Druzen ongelovigen. En in Syrië bestaat er ondertussen een grote oppositie onder de Druzische bevolking tegen de regering. We moeten dat dus in een grotere samenhang zien.”

Met concrete cijfers geeft Sarit Zehavi de massaliteit van de aanvallen van Hezbollah op Israëlisch grondgebied aan: vanaf 8 oktober 2023 tot 25 juli 2024 welgeteld 2504 aanvallen, waarbij elke aanval altijd staat voor enkele tientallen raketten. De insider benadrukt dit feit uitdrukkelijk: “Het getal 2500 staat niet voor raketten, maar voor het aantal aanvallen, dat komt neer op 40 tot 200 raketten.” Afgelopen zaterdag waren het er ongeveer 40. De aanvallen van Hezbollah richten zich de laatste maanden meer op niet geëvacueerde gebieden in het noorden van Israël.

Hoe nog een regelrechte oorlog met Hezbollah te vermijden, wil verslaggever Sophie Albers Ben Chemo van Sarit Zehavi weten. De laatste ziet Hamas en Hezbollah niet de wapens neerleggen. Die gaan immers niet in tegen hun Iraanse opdrachtgever. Progressie is derhalve slechts mogelijk wanneer Israël in samenwerking met de internationale gemeenschap tegen “deze verwoestende ideologie” optreedt. De Islamitische Republiek Iran vormt niet alleen een bedreiging voor Israël, maar doet dat wereldwijd.

Het oorlogsgeweld van Hezbollah noopte officieel 60.000 Israëli’s hun woonplaatsen (43) te verlaten. Hoe en wanneer kunnen deze staatsburgers weer terugkeren naar de spooksteden van nu? Deze pijnlijke vraag stelt Sarit Zehavi zich elke dag, bekent ze.  “Ik heb in een fijne, vreedzame stad in het noorden geleefd, en nu leef ik in een … ik wil niet zeggen oorlogsgebied, er zijn ergere streken, maar er zijn dagen, dat het als een oorlogsgebied aanvoelt. Het is heel treurig. Wij voelen ons vergeten en hebben het gevoel dat wij met iets geconfronteerd worden dat de wereld niet werkelijk begrijpt. Gelijktijdig hebben mijn man en ik besloten dat we hier zullen blijven.” Ze spreekt, moedig genoeg, over een wederopbouw van Noord-Israël in de toekomst!

Bron: “Die Hisbollah fürchtet Drusen mehr als Juden”, Jüdische Allgemeine, 29 juli 2024, interviewer Sophie Albers Ben Chamo.

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.