Zelfs in een Berlijns café vallen ‘pro-Palestina’ activisten de ‘zionistenpers’ aan

Gepubliceerd op 14 maart 2025 om 00:45

“Voor journalisten, die voor pro-Israëlische of Joodse publicaties schrijven, is het verblijf in bepaalde stadsdelen en bepaalde cafés met een hoog risico verbonden.” Jörg Reichel, voorzitter van de Duitse Journalisten-Unie Berlin-Brandenburg, spreekt uit persoonlijke ervaring. Zaterdag 8 maart werd hij samen met twee collega’s door een “Palestina-groep” notabene in een café “am Kottbusser Tor” fysiek aangevallen.

Redakteur Imanuel Markus van de Jüdische Allgemeine vroeg Reichel naar achtergrond en details van het ernstige incident, dat het slachtoffer als van “een nieuwe kwaliteit” bestempelt. “Het gebeurde in een ruimte, die eigenlijk beschermd is, namelijk in een café.”

Op zaterdag 8 maart trof Reichel een journalist (Yalcin Askin) en de bedrijfsleider (Levi Salomon) van het Jüdische Forum für Demokratie und Antisemitismus (JFDA). Doel was berichtgeving over een demonstratie onder de titel “Internationaler feministischer Kampftag”. Reichels taak was het de persvrijheid te bewaken en eventuele aanvallen te documenteren. De deelname van “zogenoemde pro-Palestina-groepen daar” geeft daartoe immers voldoende aanleiding, licht hij toe.

Ter voorbereiding op hun werkzaamheden dronken de drie mannen een kop thee in een café. Dat beviel een aanwezige “Palestina-groep” niet. Askin en Reichel werden regelrecht gemolesteerd. De activisten wisten journalist Askin vast te houden. Dat lukte bij Reichel niet. Hij liep naar buiten en alarmeerde de politie.

Logische vervolgvraag van de Jüdische: wie heeft u in dit café geholpen? “Niemand heeft geholpen”, repliceert Reichel. “Toen het sleutelwoord klonk “Dat zijn zionisten” en “Die werken voor Alex Springer” hebben de gasten van het café gemene zaak gemaakt met de aanvallers.” Na vijf minuten arriveerde de politie, inmiddels was de vrouw, die Askin had aangevallen, gevlucht. De rest van de daders kon door de politie worden verhoord, die ook de opname van de veiligheidscamera van het café veiligstelde.

De schrik zit er bij Jörg Reichel diep in. Hij heeft vaak inkopen gedaan op de Sonnenallee in de Berlijnse wijk Neukölln, maar “dat zou ik nu niet meer doen en bepaalde delen van de Sonnenallee mijden”. Zijn gezicht is bij bepaalde types bekend. Ronduit treurig. Linksradicale antisemieten en islamisten vieren dat evenwel als een succes, zegt Reichel heel eerlijk. “Maar het gevaar dat je ook dan wordt aangevallen en gemolesteerd is gewoon te groot.”

Heeft de voorzitter van de journalistenbond nog een tip voor collega’s? Jazeker. Ga nooit alleen op pad, zoek altijd contact met andere journalisten, spreek veiligheidsmaatregelen af met je redactie en neem ook vooraf contact op met de politie wanneer je demonstraties wilt verslaan. “De Berlijnse politie heeft de wettelijke opdracht de persvrijheid op bijeenkomsten te waarborgen. Dat doet ze ook en neemt dit zeer serieus.”

Nog een wens inzake de bescherming van journalisten ofwel de inachtneming van het grondrecht van de persvrijheid? Snellere actie van Justitie tegen geweldplegers en gelijkgezinde ideologen is belangrijk, dat wil zeggen een betere uitrusting van Justitie, luidt Reichels aanbeveling.

Een laatst, bijzonder navrant detail in zijn relaas: tijdens de betoging werd Levi Salomon van het Joodse Forum met hete thee overgoten. “Slechts met geluk liep hij geen brandwonden op”, meldt Reichel.

Bron: interview in de Jüdische Allgemeine (10 maart 2025, redacteur Imanuel Marcus) met Jörg Reichel, voorzitter van de Duitse Journalisten-Unie Berlin-Brandenburg, onder de titel “Qualitativer Sprung bei Angriffen durch Israelhasser”.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.