De Joodse ‘bruggenbouwers’ van de TU Delft – JSAD staat voor wederzijdse openheid

Gepubliceerd op 28 november 2024 om 21:06

De Technische Universiteit Delft kent een nieuwe internationale studentenvereniging: de Jewish Student Association Delft (JSAD). Zij maakt een veelbelovende start door vertelt bestuurslid Jacob (pseudoniem): “Ons ledental groeit sneller dan we verwachtten.”  We gingen met Jacob in gesprek.

Welke gevoelens bekropen je bij die afschuwelijke Jodenjacht in Amsterdam na afloop van de voetbalwedstrijd tussen Ajax en Maccabi Tel Aviv?

Jacob: Wat er in Amsterdam gebeurde -een hedendaagse pogrom- biedt een schrikwekkend toekomstperspectief voor wat normaal kan worden, tenzij we antisemitische haat en retoriek directer aanpakken via maatschappelijke educatie en gesprekken.

De stijging van antisemitisme, wereldwijd, is zeer zorgelijk. Voor mijn ouders en mij is het nog nooit zo onveilig geweest om openlijk Joods te zijn. Joden en Israëli’s die niets te maken hebben met de huidige oorlog, krijgen daar persoonlijk de schuld van. Mensen die dat doen, zijn behept met antisemitische opinies. Ik kan dat niet anders duiden.

Was/is die Jodenjacht ook een topic onder de leden van de JSAD?

Jacob: We hebben onze leden de dag na de gebeurtenissen in Amsterdam geïnformeerd. Er is regelmatig contact met de veiligheidsinstanties om onze gemeenschap te vrijwaren van extremisme en haat, luidde onze boodschap aan hen.

Hoe bekijkt u de situatie van Joodse studenten aan de TU Delft in vergelijking met uw academische ervaring in de VS?

Jacob: Herfst 2023 verbleef ik niet op een Amerikaanse universiteit. Juist in die periode manifesteerde zich de meest extreme retoriek qua Jodenhaat, discriminatie en geweld meer openlijk op academische instellingen. Ik maakte daarom de situatie niet mee, die Joodse studenten op Amerikaanse academies ondergingen.

Sinds hun aankomst in Delft zien Joodse studenten identiek gedrag en dezelfde retoriek als in de VS. Echter, hoe onaanvaardbaar steeds ook in onze ogen, het gaat er aan de TU Delft relatief tammer aan toe dan in de VS.

Ongeacht hoe veel “beter” relatief gesproken dat ook is hier in Delft, horen we nog steeds de pro-Palestijnse groep antisemitische slogans roepen en discriminerende taal uitslaan tegen Joden en Israëli’s. De aanwezigheid van nazisymbolen en het aanheffen van oorlogskreten uit de koker van Hamas tijdens de pro-Palestijnse protesten, zorgen niet voor een welkome of veilige omgeving voor Joodse en Israëlische studenten.

Welke motieven lagen ten grondslag aan de oprichting van de JSAD? Soms een urgente zaak voor Joodse studenten?

Jacob: Er speelden twee motieven. Al een lange tijd verlangden velen binnen de Joodse gemeenschap in Delft naar een formele verenigingsstructuur. Deze ideeën bestonden al “voor 7 oktober”. Nadat ik me aansloot bij de TU Delft, “post 7 oktober”, bemerkte ik het type geweld en retoriek op de campus van de TU Delft dat uit de pro-Palestijnse hoek kwam. Dat motiveerde me om een vereniging te vormen, zodat de Joodse studenten zich niet alleen voelden staan, maar op een netwerk van steunverlening konden terugvallen.

Ik zag dit als een oproep tot actie en wilde een studentenassociatie helpen stichten die culturele, religieuze, educatieve, sociale en interreligieuze programma’s zou aanbieden. En dat gebeurt nu ook met de steun van het bestuur van de JSAD. Deze opzet geeft meteen ook een steun in de rug om als Joodse gemeenschap sterk te staan om problemen met antisemitisme aan te kunnen.

Hoe loopt de JSAD? Nog interessante evenementen in de pijplijn?

Jacob: De JSAD floreert als nieuwe organisatie. Onze ledental groeit sneller dan we hadden verwacht en we blijven nieuwe Joodse leden en bondgenoten van onze gemeenschap verwelkomen. Bij elk evenement zien we nieuwe en bekende gezichten. Een geweldige opsteker voor een groeiende organisatie.

Qua komende evenementen kan ik melden dat we eind november aan de TU Delft een lezing organiseren met een expert uit de Joodse gemeenschap over de historische en actuele context van antisemitisme. Verder zullen er educatieve programma’s doorlopen tot het einde van het academische jaar. Dit jaar volgen nog twee shabbat diners en een “borrel”. Daarnaast bezinnen we ons op interreligieuze/interculturele evenementen met de Iraanse, christelijke en moslimgemeenschappen van Delft.

Staat de JSAD ook in direct contact met het bestuur van de TU Delft?

Jacob: Jazeker! En dat wordt vervolgd. We zijn hoopvol gestemd dat de wensen en zorgen door de dagelijkse leiding van de universiteit serieus worden genomen en tot adequate maatregelen zullen leiden.

Welke wensen koestert de JSAD qua contacten met niet-Joodse studentenorganisaties in Delft? Bestaan er ook persoonlijke contacten?

Jacob: Wij staan hiervoor open. Dan kunnen we ook gelijk duidelijk maken waarvoor de JSAD staat op de campus van TU Delft. Ik heb de indruk dat veel mensen slecht geïnformeerd zijn over judaïsme, Joden en de lopende oorlog die Israël voert. Daarom willen mensen zich naar mijn idee niet inlaten met Joden.

 We hopen derhalve dat er openheid komt tegenover onze gemeenschap. Wij wensen in elk geval goede externe contacten en een prettige interactie. Intussen bouwen we bruggen naar gemeenschappen, waar we graag mee willen omgaan. Er zijn al persoonlijke contacten.

Hoe kijkt u aan tegen de nationale samenwerking tussen de diverse Joodse studentenorganisaties in Nederland op het gebied van de verdediging van de academische vrijheid en in de strijd tegen antisemitische manifestaties op campussen? Suggesties ter verbetering?

Jacob: Er zijn verschillende Joodse studentenorganisaties die nu meer formeel met elkaar communiceren, informatie uitwisselen en advies delen, idem materiaal over kwesties inzake antisemitisme en educatie.

Om te beginnen zijn wij een kleine gemeenschap. We moeten dus profiteren van onderlinge bijstand, waar dat ook maar mogelijk is. Een meer gecoördineerde inspanning om alle groepen onder één paraplu te verzamelen, zou de ontwikkeling van programma’s en materialen stroomlijnen.

Welke indruk krijgt u vanuit uw Amerikaanse perspectief over de houding tegenover flagrante manifestaties van Jodenhaat van:

*de Nederlandse regering en het parlement?

*de Nederlandse media?

*de Nederlandse bevolking in het algemeen?

Jacob: Onder het voorbehoud dat ik de meeste Nederlandse media niet uit de eerste hand kan volgen vanwege de taalbarrière, is mijn impressie dat de Nederlandse zich bewust is van antisemitisme en dat serieuzer gaat aanpakken op een nationaal niveau. De Nederlandse media, zoals andere media-organisaties, spelen met hun grote koppen in op het publiek en niet noodzakelijkerwijs op de feitelijke gebeurtenissen. Dat is althans mijn indruk. In die zin denk ik dat de berichtgeving over antisemitisme, Israël en de “Jodenjacht” in Amsterdam niet naar behoren is/was door misleidende koppen artikelen. Naar mijn idee is het Nederlandse publiek grosso modo zich grotendeels niet bewust van de enorme omvang en ernst van de antisemitische problemen in Nederland en de wereld. Het is mijn impressie dat in het algemeen de Nederlandse bevolking zich niet al te druk maakt over antisemitisme.

Naschrift: Jacob informeerde nog dat op dinsdagavond 26 november 2024 de JSAD een educatieve bijeenkomst organiseerde over “Antisemitism Then and Now”. Spreekster was Charlotte Korchak van StandWithUs. Er waren 45 personen aanwezig, van over de hele wereld. Joden, moslims, christenen en niet-religieuze personen. Na een inleiding van een uur volgde nog een uur met een diepgaande, respectvolle discussie over de urgente topic antisemitisme. Het avondprogramma bleek een geweldig succes voor de JSAD, aldus Jacob. Een ware stimulans voor de nieuwe internationale Joodse vereniging aan de TU Delft, die bewust de dialoog zoekt voor de schepping van een academisch klimaat van wederzijds begrip.

 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.